Siiman päähän langaton kaikuluotain Deeper

Siiman päähän langaton kaikuluotain Deeper

Koeuitettuna Deeper Pro+ -langaton kaikuluotain

IMG_1859Lopputalvesta, maaliskuun hujakoilla, tuli Liettuasta, suoraan Deeperin päämajasta testi- ja koekäyttöön langaton kaikuluotain nimeltä Deeper Pro+. Jotakin käryä kyseisestä laitteesta oli jo entuudestaan, mutta edes kädessä en ollut kyseistä palloa pitänyt. Lisäksi Facebookissa pääsin pian Deeper-kalastajien suljettuun ryhmään, jossa pääsin jo lukemaan ja näkemään kuvia muiden Deeperin käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä. Odotukset olivat korkealla Deeperin suhteen. Ja tässä ajatuksia itse laitteesta.

Deeper Pro+ käytössä

Kun en mikään tekniikan ihmelapsi ole siten, että kovin syväluotaavia tarinoita voisin laitteesta kirjoittaa, niin en edes yritä. Eikä sellaista jaksaisi edes tavan kalastaja lukea, koska kuitenkin uskoakseni suurimmalla osalla on ajatuksena tuolla laitteella rannalta heitellen skannata pohjaa kalojen toivossa, sekä tsekata pohjan muotoja. Ja tällä Deeper Pro+ -mallilla tehdä myös omia karttoja. Omalla kohdalla tuo Deeper oli alkujaan tarkoitus ottaa talvikalastuskäyttöön pilkille mukaan, mutta harmikseni laite saapui sikäli myöhään, että lounais-Suomen jäätilanne ei enää antanut periksi, että tuota olisi voinut mennä Saaristomerelle kuhapaikoille testaamaan, kun jo isolta osalta kuhamestoilla oli avovettä. Lisäksi, kun pääsääntöisesti veneestä kalastan, niin ajatus oli myös skannata vedenalaisia pakkoja ja penkkoja, sekä kaislikoiden reunoja ilman, että veneellä tarvitsee välttämättä kalapaikkojen yli ajella ja matalista vesistä pelotella kalat pois. Ja hyvinhän tuo onnistuikin.

Ensimmäinen todellinen testi tehtiin huhtikuussa perinteiselle saaristoreissulla, jossa kalasteltiin siikaa ja matalista etsittiin isoja haukia. Laitteen yhdistäminen iPhoneen kävi helposti, kun vain kytki älylaitteeseen Wi-Fi:n päälle ja hetken odotteli, niin sieltähän Deeper pian löytyi ja yhdistyi. Ihan ekoilla kerroilla vaati älylaitteen uudelleenkäynnistämisen, ennenkuin alkoi piirtää kaikukuvaa, mutta jatkuvammassa käytössä tuota temppua ei enää tarvinnut tehdä.

IMG_2344

Itse Deeper Pro+ -kaikuluotain on siis noin 100 grammaa painava, ja halkaisijaltaan tuo pallo on n. 6,5 cm. Laitteessa on kolme kiinnityskohtaa, johon paketissa mukana tulevan lenkin voi kiinni ruuvata, ja noita kannattaakin vähän testailla, että mikä on se itselle paras kiinnityskohta. Ja koska laite painaa tuon 100 grammaa, niin ihan heppoisilla vehkeillä sitä ei kannata yrittää kovin kauas lingota. Itse olen käyttänyt IFish Alien-haukisettiä, jolla normisti haukia jallitan, tuon laitteen paiskomiseen. Toki on testattu hennommillakin vavoilla, ja kyllä sitä auttavasti voi heittää esim. kunnollisella jigivavalla, kun vähän saattaa heittoa, eikä nyt ihan hampaat irvessä ala vauhtia antamaan.

Kun laitteen liittää Wi-Fi:n kautta älylaitteeseen (matkapuhelin tai tabletti), niin luonnollisesti ensin pitää asentaa laitetta tukeva sovellus, joka löytyy kunkin laitteen ohjelmakaupasta (Appstore tai vastaava). Ja ennen kuin alkaa Deeperiä rannalta tai veneestä heitellä kaiutustehtäviin, niin laitepari pitää muodostaa ennen tuota. Kun laitepari on syntynyt, ja Deeper yhteydessä älyvekottimeen, niin sovellus auki ja menoksi. Valmistaja lupaa jopa 100 metrin kantaman laitteelle (itse en kantamaa testannut) ja ihan kunnollisia kiskaisuja ainakin itse tein, joten matkaa oli kuitenkin muutamia kymmeniä metrejä ja ilman suurempia ongelmia toimi ja kaikukuvaa piirteli.

Itse kun on paljon käyttänyt ihan kiinteitä, veneeseen asennettuja kaikuja nykypäivän huippukuvineen ja tarkkuuksineen, niin alkuun oli kuvan tarkkuus pienoinen pettymys, mutta kun esim. jigin laittoi Deeperin alle uimaan, niin varsin hyvin tuo siellä näkyi, ja samaten myös kalat, jotka jigille pohjasta nousivat. Ajan kanssa alkoi oppia lukemaan kaiusta piirtyvää kuvaa, ja loppuviimein olin tyytyväinen kuvan laatuun. Hidasta kelaamista laite vaatii, jotta yhteys säilyy, eikä esim. aallokossa pidä koko aikaa yhteyttä, eikä siis näin ollen piirrä kaikukuvaa. Mutta rauhallisemmalla kelauksella ja pienemmässä aallokossa laite toimi moitteetta ja antoi kelpo kuvaa pohjan muodoista, kaloista ja kasveista pinnan alla. Karttaominaisuuteen en ole vielä sen enemmän perehtynyt, mutta mahdollisesti tuokin tulee vielä testattua tässä kauden aikana. Valitettavaa on, että skannatut kartat eivät päivity minkään valmistajan karttakortille, mutta ehkä tuokin vielä jonain päivänä tapahtuu.

IMG_1856

Lisäksi laitteesta löytyy kalakalenteri, jossa on merkattuna päivät, jolloin kala liikkuu enemmän tai vähemmän. Säätiedot löytyvät myös, sekä historiatiedot skannauksista, jotka muuten kannattaa aika ajoin poistaa tuolta. Itse ainakin huomasin, että kun historiaa alkoi enemmän olla, niin alkoi tulla pieniä ongelmia kaikukuvan piirron kanssa. No, historiikki pois ja taas pelitti.

IMG_1855

IMG_1854

 

Jääkö Deeper sitten omalle kohdalle vain ns. kiinnosti vain hetken-leluksi. Ei jää. Joka reissulla tuo on mukana ollut, vaikka aina ei vedessä käykään, mutta toimii hätävarana veneessä tai sitten juurikin noissa matalissa paikoissa, joissa voisi kalaa olettaa olevan. Vähemmän 100 gr painava pallo kaloja säikyttää kuin varusteineen n. 600 kg painava vene, jossa vielä moottori käydä puksuttaa.

Deeper Pro+-kaikuluotain, teknistä tietoa:

-laitteen halkaisija vain 6,5 cm

-paino n. 100 grammaa

-kantomatka (Wi-Fi) jopa 100 mtr

-Lithium-polymeeri -akku, 3,7 V, ladattava

-akun kesto n. kuusi tuntia

-Micro-USB -kaapeli

-kaikukeilatyyppinä kaksoiskeila-anturi – taajuuksilla 290 kHz/90 kHz

 

Ja sitten laitteen plussat:

-kulkee helposti mukana

-maksuton sovellus älylaitteeseen

-rannalta kalastavalle ehdoton apuväline

-kartan piirto -ominaisuus

-näyttää veden lämpötilan (iso peukku sille)

-akkua ei tarvitse jatkuvasti olla latailemassa (kesti reilun 6 h yhtäjaksoisesti)

-Wi-Fi & GPS -valmius

 

Ja lopuksi miinukset:

-yhteys pätkii vähänkään kovempaa kelatessa tai aallokossa

-vaatii mukaan ylimääräisen vavan, jolla voi raskasta kalustoa huoletta heitellä

-historiatieto häiritsee laitteen käyttöä

IMG_1807

IMG_1809

Tuotetta testataan markkinointiyhteistyössä Deeper UAB:n (Liettua) kanssa.