Muurikka-ja nälkä lähtee

Muurikka-ja nälkä lähtee

Muurikka-tuotteita outdoor testissä

1-IMG_8011

Saimme jokin aika sitten hienon mahdollisuuden testata OpaMuurikka-tuotteita erilaisissa tilanteissa harrastusten äärellä. Meille tuli testiin D-300 kaasupoltin sekä pitkillä, että lyhyillä jaloilla, 48 cm Muurikka pannu, 45 cm savustuslaatikko, sekä Muurikka Ecogrilli. Seuraavassa mietteitä ja ajatuksia D-300 polttimen käytöstä, sekä savustuslaatikosta.

Muurikka D-300 kaasupoltin

1-IMG_8050

Muurikka D-300 kaasupoltin

 

Varsin seikkaperäisten käyttö- ja kokoamisohjeiden löydyttyä tuotteiden joukosta, oli Muurikka D-300 kaasupolttimen kasaaminen nopeaa ja todella vaivatonta. Jopa minä onnistuin siinä niin, ettei montaa kertaa tarvinnut ruuveja ja siipimuttereita irroitella. Meille tuo poltin tuli siis sekä lyhyillä, että pitkillä jaloilla. Molempia on kokeiltu ja varsinkin noilla lyhyillä jaloilla saa polttimen varsin tukevasti pysymään pystyssä ja vaakasuorassa. Lisäksi pakkauksessa on mukana aluspelti, jota käytetään lyhyiden jalkojen kanssa tuulisuojana. Varsinaisen tuulisuojan virkaa toimittava pelti on toki laadukasta ja näyttävää, siten että lettinsä voi siitä heijastavassa peilikuvassa oikaista, mutta jos tuuli on yhtään kovempaa, niin parempaa suojaa kaivataan lisäksi. Toki tuo oli kyllä jo tiedossa, kun testiä aloimme tehdä ja suunnitella. Mutta ei siinä kovin isoa kallionkoloa tai kiven taustaa tarvita, kun jo kaasuliekit mukavasti lepattavat ja lämmittävät savustuvaa kalaa laatikossa tai kypsyvää pihviä pannulla.

Polttimen sytyttämisessä meinasi ensimmäisellä kerralla usko loppua, kun ei uskaltanut lykätä niin paljon kaasua ulos, jotta liekit olisi kunnolla havainnut. Liekö syynä liiat elokuvat kaasuräjähdyksineen, mutta vasta useamman yrityksen jälkeen alkoi homma rullata ja liekit paloivat iloisesti.

Liekkien voimakkuuden säätö käy näppärästi portaattomalla säätimellä, ja positiivisena puolena mainittakoon, että säätää saa todella reippaasti, joten kovin herkkä tuo säädin ei ole. Eli ihan herkästi ei tule mitään pöllähdyksiä, kun liekkejä ja lämpöä säätelee. Lisäksi polttimessa on niin paljon reikiä kaasun ulostuloon, että liekistä ja lämmöstä tulee varsin tasainen, ja ruoka kypsyy tasaisesti, kun ei pannulle jää “kylmiä” kohtia.

Polttimen mukana tulleista jaloista voi mainita, että toki nuo pitkät jalat ovat mukavat, jos kotipihalla poltinta käyttelee, mutta vaativat varsin tasaisen alustan, jotta poltin tuntuu tukevalta. Itse muokkasin noita jalkoja hieman, ja kasvatin jalkojen etäisyyttä toisiinsa hieman, jonka johdosta polttimesta tuli huomattavasti tukevampi, vaikkakin työskentelykorkeus hieman kärsikin, mutta ei liiaksi. Maastoon en noita pitkiä jalkoja ottaisi, ellei niitä saisi esim. upotettua maahan hieman. Pitkillä jaloilla poltinta ei paljoa tarvinnut töniä, kun se jo oli kyljellään. Lyhyillä jaloilla taas menettää tuon mukavimman työskentelykorkeuden, mutta polttimesta tulee huomattavasti tukevampi, ja maastoystävällisempi. Toki, kovin peitteisessä maastossa ei poltinta voi lyhyillä jaloilla käyttää ainakaan metsäpalovaaraan aikaan, kun nuo kuumat osat ja liekit ovat tuolloin kovin lähellä maata. Mutta kalliosessa maastossa todella bueno.

Muurikka savustuslaatikko

1-IMG_8030

Muurikka savustuslaatikko ei ole kokonsa puolesta tarkoitettu rinkan kanssa matkaaville, mutta jos olet lähdössä vaikka veneellä, asuntoautolla reissuun tai vaikka mökkimaisemiin, niin Muurikka savustuslaatikko kannattaa pakata mukaan. Savustuslaatikko on n. 45 cm leveä (ilman kantokahvoja) ja n. 15 cm korkea (ilman kansikahvaa), joten varmaan jokainen huomaa, että reppuun tuota ei kannata alkaa tunkea. Mutta jos tilaa vaan on riittävästi, niin suosittelen ottamaan mukaan. Astia on sikäli suuri, että mahtuu isompikin kalansaalis helposti savustumaan. Savustuslaatikko on todella tyylikäs ja tukeva, sekä helppokäyttöinen. Ja myös suhteellisen helppo pitää puhtaana. Omat savustuskokemukset ovat vuosien saatossa olleet pääsääntöisesti vain aidoilla puilla lämmitettävästä savustuspöntöstä, joka toki edelleen on olemassa, mutta on myös aikalailla aikaa vievää puuhaa. Lisäksi lämmön säätely ei käy lainkaan niin helposti ja vaivattomasti, kuin näillä Muurikan tuotteilla. Ensimmäiset siiat savustaessani olikin lähellä käydä huonosti, kun en meinannut osata tarpeeksi ajoissa katsella astiaan kalojen kypsyysastetta. Kalat olivat sellaista 300-400 gr kooltaan ja olivat kypsiä n. 15 minuutissa. Todella helposti ja vaivattomasti saatiin varsin maittava kalaillallinen ensimmäiselle ulkomaiselle opastettavalle “asiakkaalle”. Herätti ihmetystä myös Saksan miehessä kalan savustamisen helppous ja nopeus.

Savustuslaatikko tulee paketissa lähes käyttövalmiina, ja siihen tarvitseekin asentaa vain kahva kanteen ja poistaa muovit paketista, ja that’s it. Tyylikästä, helppoa ja vaivatonta. Savustuslaatikosta en näillä käyttökokemuksilla osaa juurikaan mitään negatiivista sanoa, ellei oteta huomioon kokoa, joka todellakaan ei sovi reppureissaajalle. Mutta perheen, bloggariukkojen tai kalastusopasreissujen kalustoon tuo kyllä jatkossa kuuluu. Menee veneessä tai autossa varsin vaivattomasti mukana.

1-IMG_0753

Ensimmäisen savustuskerran pölläytykset…

More is about to come…

Lisää Muurikka-juttua tiedossa myöhemmin, kun saadaan testattua Ecogrilli, sekä Muurikka pannu tuolla kenttäolosuhteissa. Nyt kun kauan odotettua Lund-veneenikin saapui, niin pääsee paremmin vesille, ja voi siellä myös niin kauan olla, että joutuu ruoankin maastossa kokkaamaan. Silloin on tiedossa jatkoa myös Muurikka-testille.

Lähiaikoina tulossa myös Unboxing video Lund 1625 Fury XL SS-veneestä. Stay tuned!