Mukavuutta jäälle – Rapala UR Evo-jääkaira

Mukavuutta jäälle – Rapala UR Evo-jääkaira

Rapalalta vuosien tuotekehittelyn tulos

Omaan varastoon Rapala UR Evo-jääkaira tuli muutama viikko sitten. Polte oli kova päästä testailemaan. Aikaisemminkin olen luottanut Rapalan jääkairoihin, mutta muutamat innovaatiot saivat minut uhraamaan reilun 100 euroa uuteen kairaan ja nimenomaan tuohon UR Evoon.

1-IMG_8263

Rapala UR Evo -jääkaira

Kairan teräkruunuun on kehitelty irroteltavat teräpalat, jotka ovat parilla pikkupultilla kiinni ja ne vaihdat helposti ja nopeasti vaikka jäällä, jos tarve vaatii. Lisäksi tuo koko teräkruunu on valmistettu super composite-materiaalista ja ainakin kovasti lupaillaan, että on perinteistä teräkruunua noin puolet kevyempi. Omalla kohdalla en niinkään ollut kiinnostunut tuosta painosta tai keveydestä, vaan teroitusrumban pois jäämisestä. Kotipaikkakunnalla kun ei enää ole kairan teroittajaa ollut muutamaan vuoteen, niin vaihtoterä on ollut aikalailla ainoa vaihtoehto kun terät ovat tylsäksi menneet. Lisäksi koko kruunun vaihtaminen ei ole ihan halpaa hommaa. Jatkossa voi pitää mukanaan tuliterät vaihtopalat ja 8 mm lenkkiavaimen, jolla vaihto onnistuu näppärästi. Lisäksi Rapalalta lupaavat, että terät menevät aina oikeaan asentoon, kun niitä paikalleen laittelee.

1-IMG_8298

Uudelleen muotoillut kahvat

Rapala UR Evoon on kehitelty myös laakeroidut, biomekaaniset ja uudelleen muotoillut kahvat, jotka tehostavat kairaamista. Kieltämättä istuivat käteen hyvin ja kairaaminen tuntui ainakin noiden kahvojen myötä varsin jouhevalta.

Omat kokemukset Rapala UR Evo-jääkairasta ovat vielä toistaiseksi muutaman jääreissun mittaiset, mutta jos talvi vielä hetkenkin pidempään säilyy saaristomerellä, niin kertoja tulee varmasti lisää. Noiden omien kertojen perusteella voi kertoa, että UR Evo puri teräsjäätä varsin mukavasti. Tuntumaksi jäi kuitenkin se, että Evolla joutui hiukan enemmän kierroksia veivaamaan kuin vanhemmilla Rapalan kairoilla n. 20 cm jäähän. Tiedä sitten, kun ei ollut verrokkia mukana. Lisäksi teräsjään alla juuri ennen jään puhkeamista pilkkireiäksi oli hieman pehmeämpää jäätä, ja varsin hyvin UR Evo tuostakin läpi surahti ilman suurempia jumituksia. Toisaalta, kaira oli tuliterä ja terät tikissä, niin eipä oikeastaan muuta voi odottaakaan laatukairalta. Teräsuojus on UR Evossa mallia “Peittää koko alaosan”, mutta ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä se kaikkein näppärin vaihtoehto. Mutta tekee sen mitä pitääkin, vaikka on hieman kömpelö paikkaansa asetella.

1-IMG_8264

Rapala UR Evon teräkruunu ja irroitettavat teräpalat

Rapala UR Evoon saatavilla myös pora-adapteri, jotta kairaan voi kiinnitellä vaikka akkuporan, jos jäätä alkaa olla liiaksi lihasvoimilla kairattavaksi.

Mitään hiphiphei-fiilistä ei syntynyt allekirjoittaneelle kairan ominaisuuksista, koska Rapala UR Evo teki sen, mitä pitikin. Mutta iso plussa tulee tuosta teräkruunusta, sekä noista vaihtoteristä, jotka jo kilpailijoilla olleet muistaakseni jo jonkunkin aikaa. Mukavaa huomata kuitenkin, että tutuissakin merkeissä tapahtuu positiivista ja käyttäjäystävällistä innovaatiota. Eiköhän se ole Rapalan kaira, joka jatkossakin kulkee mukana saaristomeren (vaihtelevilla) jääkansilla.