Kolmen päivän koeajo – Uusi Nissan Navara 4X4

Kolmen päivän koeajo – Uusi Nissan Navara 4X4

Uusi Nissan Navara – tilaa, voimaa, kokoa ja näköä

Uusi Nissan Navara 4X4

Uusi Nissan Navara 4X4

Kun tuota omaa venettä hinailee Etelä-Korealaisella farmariautolla, tulee eteen väistämättä tilanteita, jolloin kaipaisi isompaa ja tehokkaampaa menopeliä veturiksi. Ehkä enimmäkseen noissa rampeissa, joissa venettä laskee ja nostaa. Oma pirssi kyllä suht mukavasti vetää tuota vene+kärry -nippua, mutta kyllä siinä äärirajoilla mennään. Varmaan veturi olisi jo vaihtunutkin, ellei tarvitsisi noita euroja kauheasti arpoa. Loistava tilaisuus tuli testata vähän tehokkaampaa menopeliä, kun paikallisesta autoliikkeestä kyseltiin bloggarin halua testata uutta Nissan Navara-avolava maasturia. En todellakaan ole mikään autofriikki tai -tietäjä, mutta tottakai sitä uutta autoa mielellään ajaa. Ja varsinkin kun omalla kohdalla kokemukset noista isommista nelivedoista on vuodelta miekka ja kypärä, niin olihan sitä tartuttava tarjoukseen. Ja kyllä kannatti.

190 heppaa tuplaturboilla…

Paikallinen autoliike siis tarjosi 190 hevosvoimaista Nissan Navaraa koeajolle. Kun asiasta sovittiin, niin kerroin, että otan mielelläni sen testiin, mutta useammaksi päiväksi, jotta ehdin hieman testailla sitä eri olosuhteissa, sekä luonnollisesti myös traileri perässä ja mitä inhottavimmilla rampeilla. Kolmesta päivästä sovittiin, ja niin meikäläinen istahti Navaran puikkoihin. Ensin piti ihmetellä kaikki nippelit ja nappelit läpi, kun niitä oli hieman enemmän ja monipuolisemmin kuin tuossa omassa sotaratsussa. En vielä tänä päivänäkään tiedä kaikkia juttuja tuosta autosta, ja siksi kirjoitankin kokemukseni vain yleisellä tasolla, enkä lähde sen kummemmin syventymään esim. tarkemmin moottorin toimintaan yms. Sen hoitakoot ammattilaiset.

Tuplaturbot ja 190 hevosvoimaa!

Tuplaturbot ja 190 hevosvoimaa!

Jokatapauksessa, koeajoon tullut Nissan Navara oli varustettu isolla ohjaamolla, mutta rekisteröity vain kahdelle. Takapenkkien tilalla oli jonkinlainen säilytyslaatikko/kaukalo. Ymmärrän varsin hyvin tuon kahdelle rekisteröinnin, koska viidelle jos tuon auton olisi rekisteröinyt, niin veron osuus autossa olisi noussut lähes 11 000 euroa! Kyseinen ajoneuvo oli varustettu lähes kaikilla herkuilla, mitä tuohon malliin saa. Itseäni kuitenkin enimmälti kiinnosti auton teho, ajettavuus ja kulutus. Iso plussa varustelusta tuli kuitenkin Navaran joka sivulle sijoitettuun kameraan ja olikin varsin mukava katsella “ilmakuvaa” ajotietokoneen ruudulta, jossa näkyi varsin helposti kaikki ympärillä oleva, esimerkkinä vaikka parkkiruudun viivat. Lisäksi peruutuskamera oli luksusta, kun traileria autoon kytki. Eipä paljon tarvinnut paikalta pomppia katselemaan, että “jokoseonkohdallajokoseonkohdalla…?”. Ja mansikkana kakun päällä Nissan Navara on siirtynyt uuteen aikakauteen pick-uppien jousituksessa. Lehtijouset autossa ovat historiaa, eli jokaisen kiekon jousituksesta vastaa kierrejousitus. Tämä tekee ajomukavuudesta huomattavasti paremman ja yhä enemmän “henkilöautomaisen” ajokokemuksen. Ei huono.

Kuvaa ajotietokoneesta peruutuskamera ja 360-kamerakuva päällä.

Kuvaa ajotietokoneesta peruutuskamera ja 360-kamerakuva päällä.

Navara maantieajossa…

Ensimmäinen isompi ajoetappi suuntautui Länsi-Uudellemaalle, kun päätin poiketa tervehtimässä työtoveriani Tammisaaressa. Ajomatkaa n. 60 kilometriä suuntaansa, ja oli oiva tilaisuus kokeilla matka-ajo -ominaisuuksia, sekä polttoaineen kulutusta maantieajossa. Kovasti tuossa ohjekirjassa lupailivat n. kuutta litraa sadalla kilometrillä, joka omasta mielestäni kuulosti kovin vähältä ajatellen, että autossa on kuitenkin 2,3 litrainen kone ja ne otsikon tuplaturbot. No tarkastelussa autoa palauttaessani kulutus oli n. 8 ltr/100 km, joka sekään ei ole kovin paha ajatellen, että kolmen päivän aikana hinasin opasvenettänikin trailerin päällä muutaman kymmenen kilometriä.

Anyways, ongelma ajaessani Tammisaareen tuli ratin ja penkin välistä. Iso, uusi ja tehokas auto alla, 100 km/h nopeusrajoitus. Jostain syystä kaikki tuntuivat tulevan perä edellä vastaan, vaikka mielestäni ajelin aivan normaalisti, enkä (oikeasti) yrittänyt ajaa kovaa. Jouduin todella keskittymään ajamiseeni, etten olisi ajanut ylinopeutta jatkuvasti. Toisaalta kertoo siitä, että auto kulki mukavasti, eikä mikään ulkoinen tekijä kertonut nopeuden kasvaneen lievästi yli sallitun. Lisäksi Navarassa ollut automaattivaihteisto kuljetti maasturia varsin mukavasti, eikä esim. ohittamisessa ollut minkäänlaisia ongelmia. Tehoa ja kiihtyvyyttä oli sen verran, että jalkoihin ei jäänyt…Plussat siis maantieajosta.

Ja noin 800 kg venettä ja traileria perässä…

Vetojuhta työssään...

Vetojuhta työssään…

Tuo nyt meni niinkuin vähän aavistelinkin. Navarassa on vetokykyä 3,5 tonnia ja noilla tehoilla ei Lund kärryineen paljon perässä tuntunut. Päätin ajella laskemaan ja nostamaan venettä paikalliselta rampilta, jota käyttävät tällä hetkellä pääsääntöisesti vain ne veneilijät, joilla on nelivetoauto veturina. Ja ramppi todella näyttää siltä, että yksi jos toinenkin etuveto on sen montuille kuoputtanut…

Matka ja tie tuonne rampille on varsin pientä asfalttitietä, jonka kunnossa on “lievästi” toivomisen varaa…asfaltti on paikoin pahasti rikki, routa nostellut ja laskenut kiviä tien alla, joten kuoppaa ja kumpua riittää. Lisäksi tie on kaikkea muuta kuin suora. Taas ongelmia ratin ja penkin välissä: Nissan Navara kulki niin mukavasti vene perässään, että välillä suorastaan unohdin tuon takana tulevan venekärryn. Paikoin melkoista pompottelua. Noihin monttuihin ja töyssyihin kun olisin ajellut omalla Korean ihmeellä, niin vene ja mies heiluisivat todennäköisesti edelleen. Vaan ei Navara. Todella kevyesti kulki kärry perässä.

Rampille päästyäni laskin veneen vesille, ja tuo toimenpide onnistui mutkitta. Kyllähän sitä melkein joka rampista veneen alas saa, vaan miten ylös. Kalareissun jälkeen peruuttelin Nissanin niin lähelle rampin vesirajaa kuin vain suinkin, jolloin kärry oli kokonaan veden alla, joten pystyin ajamaan veneen suoraan trailerin päälle, ilman että piti vinssiä käyttää juuri ollenkaan. Ei muutakuin nelivedosta pikkupuoli päälle ja matkaan. Tuo ramppi on siis hiekkaa ja soraa, varsin jyrkkä ja pitkä, ja todella pahoilla kuopilla, kun siinä on moni jumissa ollut venettä nostaessaan. No yllätys, että ongelmia ei tällä kertaa ollut. Ei minkäänlaisia. Ylös tultiin ilman, että renkaat kertaakaan edes kuopaisivat tyhjää. Traileri takaisin veteen ja sama homma nelivedon nopealla puolella. Hymy karehti suupieliin, kun veneeni kuivalle hinasin tuosta pahamaineisesta rampista. Kevyesti ja sulavasti konepellin alta kuuluvaa murinaa kuunnellen…

Nissan Navaran ohjaamoa.

Nissan Navaran ohjaamoa.

Mitä jäi käteen?

Kasa valokuvia, videomateriaalia, sekä hyvä fiilis. Autoa luovuttaessani takaisin autoliikkeelle ajattelin, että kyllä joskus vielä omistan tuollaisen. Mutta ei nyt. Koeajoauton hinta oli siinä 53 000 euron huitteilla. Ehkä joskus. Ehdottomasti. Mutta upea peli on, todellakin. Ehkäpä vielä on koeajettavava joku toinenkin merkki, jotta saa vähän verrokkia, mutta tässä vaiheessa ei moitteen sijaa tuolle Nissan Navaralle.

Loppuun vielä muutamia speksejä tuosta Nissan Navarasta ja sen varusteista. Plussia ja miinuksia en ala kirjoitella, koska en ole mikään autoekspertti. Jokainen testatkoon itse ja antakoon omat pisteensä, mutta minä pidin. Todella.

Nissan Navara NP300 4×4

190 hp/140 kw, vetokyky 3500 kg, kantavuus n. 900 kg, vääntö 450 NM @ 1500 RPM, täyskehystetty tikapuurunko.

Lavalla C-Channel -kiinnitysjärjestelmä. Mäkilähtöavustin, ajettaessa kytkettävä neliveto, aktiivinen luistonesto kaikissa pyörissä, elektroninen tasauspyörästön luistonrajoitin, alamäkihidastin.

Nissanin oma navigointijärjestelmä,puheohjaus, bluetooth handsfree-puhelut, äänen suoratoisto jne. jne

Lisää Nissan Navarasta voit lukea tästä.

Etukamera on piilotettu sulavasti Nissanin logoon.

Etukamera on piilotettu sulavasti Nissanin logoon.

 

Lavan reunoissa C-Channel -kiinnitysjärjestelmä.

Lavan reunoissa C-Channel -kiinnitysjärjestelmä.

Nissan Navara 4X4.

Nissan Navara 4X4. Tilaa, voimaa, kokoa ja näköä.