Kalastuspuku haussa? URSUIT MÄRKET+MPS

Kalastuspuku haussa? URSUIT MÄRKET+MPS

Kalastuspuku kaikkiin olosuhteisiin

 

Lukeudun niihin kalastajiin, joille harrastus merkitsee myös loputonta varustelukierrettä. Se on kirous, mutta myös siunaus sillä uusien varusteiden myötä harrastuksen miellekkyys nousee joka kerta aivan uusille tasoille. Yhä saan nautintoa siitä, kun mökkilaiturin nokalta nostelee aurinkoisena päivänä sandaalit jalassa vitosen ongella ahvenia. Mutta kun olosuhteet kuten keli, ottipaikan sijainti, kalastuksen ajankohta, kesto yms. muuttuvat äärimmäisiksi, vaaditaan varustuksiltakin äärimmäisyyttä, jotta kalastuksen nautittavuus yhä säilyisi. Paljon kiinnitetään huomiota ja rahaa kalastusvälineisiin ja venevarusteluun. Vähintään yhtä tärkeää on kalastuspuku, joka takaa kalastajan pysymisen lämpimänä ja kuivana kaikissa keleissä, muuten ei ole iloa muistakaan varusteista. Etenkin merellä olosuhteet voivat vaihdella saman päivän aikana rajusti ja muuttujia voi olla monia. Voi olla lämmintä, mutta tuulista. Kylmää ja märkää. Sateista, mutta välillä kuitenkin paahtavan lämmintä. Kun kalastuspäivä saattaa venyä kymmentuntiseksi, pitäisi samalla vaatekerralla pärjätä koko päivä ja vielä niin että turvallisuus säilyisi veneestä tippumisen varalta. Ei välttämättä helppo rasti.

 

Alle puettava kuivapuku

Avain oikeaan pukeutumiseen löytyy kerroksista ja hengittävyydestä. Ursuit on tunnettu kotimainen pelastusasuvalmistaja ammattiasujen puolelta. Olemme muutamaan otteeseen fiilistelleet ja testailleet erityisesti MPS-pukua. En lakkaa kehumasta tätä asua juuri sen monikäyttöisyyden takia. Olen käyttänyt MPS:ää niin pilkkihaalarin alla kuin kesälläkin. Vaikka vaatiikin lisäksi paukkuliivien käyttöä, ei mikään korvaa sitä turvallisuuden tunnetta, kun tietää, että vedenvaraan joutuessaan ei ole vaarassa heti kangistua tai edes kastua. Kuitenkin asu on todella huomaamaton alla, ei millään tavoin vaikeuta liikkumista ja uskomattoman hengittävä ollen kuitenkin oikea kuivapuku. Kelistä riippuen laitan alle kosteutta hyvin iholta siirtävän, hengittävän kerraston sekä lämpimän väliasun esim. merinovillasta valmistetun, mikäli tarvetta esim. talvella tai myöhään syksyllä.

Voi olla lämmintä, mutta tuulista. Kylmää ja märkää. Sateista, mutta välillä kuitenkin paahtavan lämmintä.

Hengittävä ja säänkestävä kalastuspuku

Ulkokerros onkin sitten se teknisin puoli pukeutumisesta. Ursuitilta löytyy kilpailukykyiseen hintaan erittäin toimiva kuoritakki sekä housut Märket-tuotenimellä. Takissa todella toimivat taskuratkaisut, kiristykset ja ilmankierto. Hupun muotoilu on juuri oikea. Se ei laskeudu silmille, mutta antaa suojan.

Märket kalastuspuku on todella vedenpitävä. Rankkasateessa on tullut kalasteltua, eikä puhettakaan että olisi mistään kastunut. Vesi  haihtuu myös kankaan pinnalta nopeasti. Kuitenkin Märket on erittäin notkea ja ennenkaikkea kevyt päällä. Lahkeiden ja hihojen suut on ratkaistu hienosti. Housujen leikkaus on olla sellainen, ettei lahkeet nouse liikaa kyykistyessä  ja hihansuun tiivistysratkaisu on toimiva.  Puku on todella hengittävä, mikä ei suurimmalta osalta vedenkestäviä pukuja onnistu. Kumartelemaan ja liikkumaan pystyy vapaasti koko päivän ilman että tulee hiki. Housuissa on reilut vahvikkeet. Taskujen vetoketjut on suojattu tiiviiksi ja ne ovat todella isot. Henkselit ovat tottumattomalle aluksi vähän erikoiset päälle pukea, mutta totuttelun jälkeen todella hyvät. Ne sujauttaa päälle nopeasti ja ovat helposti säädettävissä. Ei tule vyötä ikävä. Henkseleiden ansiosta housut istuvat hyvin ja pysyvät kumartaessakin niin ylhäällä, ettei ristiselkä saa kylmää.

 

Toki asukokonaisuudelle tulee hintaa tonnin verran, mutta kerrospukeutumisen ansiosta näin saa joka sään kalastuspukuyhdistelmän, joka hengittää täydellisesti, sillä pärjää kylmässäkin ja joka on vieläpä kuivapuku! Vastaavaa ei samasta hintaluokasta helpolla löydy.