Hifistellään trailerilla – Warrior-sähkövinssi

Hifistellään trailerilla – Warrior-sähkövinssi

Yksinäisen veneen käyttäjän avuksi Warrior-sähkövinssi

img_8652Nykypäivänä, kun itselläkin vene on jatkuvasti trailerilla omasta rannasta huolimatta, tulee veneen laskuja ja nostoja varsin tiuhaan. Aikaisemmin se oli vain lasku keväällä ja nosto syksyllä, ja mahdollisesti kerran kesässä vene ylös pohjan pesua varten. Eipä tuolloin ollut paljon väliä millä konstilla paatin trailerille hinasi. Eikä ollut trailerillakaan niin väliä. Kunhan alas meni ja ylös tuli.

Toista se on nykypäivänä, kun venettä tulee hinattua pitkin teitä milloin mihinkin rampille, niin on alkanut oikeasti arvostaa omaa Alutraileria. Siinähän oli alussa Goliathin perus veivivinssi, joka todella kevyesti toi Lundin kärryn päälle. Ongelmia oli kuluneena veneilykautena muutamaankin otteeseen kovan sivutuulen takia, jolloin vene pompahti pois trailerin takarullilta ennenkuin veiville ehdit ja sait veneen hinattua pienen matkaa kärryille. Tuolloin suusta pääsi vino pino noita surullisen kuuluisia maahisia, menninkäisiä ja muita sarvipäitä. Ja samalla vahvistui ajatus sähkövinssistä langattomalla kaukosäädöllä. Tuolloin kuvaan astui Teohydrauli ja Warrior Ninja-sähkövinssi.

Laadukkaasta vieläkin laadukkaampi

Vaikka tuo oma traileri on jo parhaasta päästä (ellei paras…) traileria mitä Suomesta saa (kevyt, vaikka jarrullinen, vedenpitävät ledvalot vakiovarusteena, kulkusillake, nailon-kölirullat jnejne…), niin Warrior-sähkövinssi teki siitä todellakin hifi-trailerin. Testiin tullut Warrior Ninja -sähkövinssi tuli ns. kaikilla mausteilla, eli mukana tuli myös langaton kauko-ohjain, suojapussi vinssin päälle, sekä tuo oma vinssi oli varustettu dyneemaköydellä vaijerin sijaan, jota kovasti tuolta Teohydraulista suositeltiin.

Vinssin nettopaino on n. 10 kiloa, eli ei hirveästi tuota painoa traileriin lisää tuo. Toki kun akun laatikkoineen lisäksi asentaa, niin sitten alkaa kiloja kertyä. Warrior Ninja-sähkövinssi toimii 12 V akulla ja tehoja tuossa on kuin pienessä kylässä: max. vetokykyä luvataan 1588 kg! Ei siinä paljon Lund varusteineen painanut, kun sitä ensimmäisen kerran suu hymyssä kärrylle hinasin…ja vain nappia painamalla.

Warrior Ninjan pakettiin sisältyi vakiovarusteena myös langallinen kaukosäädin, jossa johtoa kolmisen metriä. Tuollakin pärjää peruskäyttäjä aivan mainiosti. Laatikosta löytyi myös alumiininen köydenohjain, asennuslevy, väkipyörä, ja luonnollisesti käyttöohjeet, jotka valitettavasti vain Lontoon kielellä.

Asennus oli vaivatonta, kun ensin suoritti hieman mittailua ja asennuslevyn mallailua, sekä muutaman puhelinsoiton Alutrailerin pajalle. Muutama reikä kärryyn ja vinssi kiinni. Ja testaamaan.

Käyttökokemuksia

Tuota dyneemaköyttä oli sikäli monta metriä tuossa vinssissä, että oli pakko ottaa pätkä heti pois, koska köysi ei tahtonut mennä vinssin kelalle tiukalle pakalle, vaan jäi löysäksi pohjalta, ja kun painoa tuli vetoon, niin pureutui todella piukalle tuonne pohjaköyden joukkoon ja aiheutti sotkua ja harmaita hiuksia venettä laskettaessa. Köyden lyhentäminen poisti tuon ongelman ja nyt köysi rullautuu nätisti tiukasti akselin ympäri ja purkautuu myös helposti.

img_8649

Warrior Ninja -sähkövinssi dyneemaköydellä.

Vinssin päädyssä on isohko kytkinrulla, jota kääntämällä saat sähkövinssin ns. käsikäytölle ja pystyt tarpeen vaatiessa helposti vetämään köyden ulos vinssiltä. Ohjeissa taidettiin sanoa, että kolme kierrosta köyttä pitäisi jäädä akselille, ennenkuin alat köyttä takaisin vinssille kehimään.

img_8646

Warrior Ninjan päässä on iso kytkinrulla, josta saa tukevan otteen ja vinssin käsi- tai konekäytölle.

Langallinen kaukosäädin tuli luonnollisesti testattua myös, eikä moitteen sanaa ole sanottavana siitäkään. Kunhan vain muistaa varsinkin veneen nostossa, että kolme metriä johtoa on vapaana. Ettei jää mihinkään väliin ja aiheuta harmaita hiuksia, kun jää vene puolitiehen trailerille, kun napsahtaa johto poikki veneen ja jonkun kölirullan väliin. Langallisessa kaukosäätimessä on selkeä ja kunnollinen pieni vipu, jolla vinssiä ohjataan ja tuon ohjaimen käyttö onnistuu helposti vaikka paksummatkin hanskat kädessä.

img_8660

Langallinen kaukosäädin kolmen metrin johdolla. Helppo käyttää vaikka hanskat kädessä.

Langaton kaukosäädin on todella kevyt ja toimii pienellä 12 v paristolla, joka oli paketissa jo mukana. Itse vaihdoin tuon pariston välittömästi uuteen ja pientä hakemista oli, ennenkuin sopivan patterin löysin. Ei ole ihan joka marketin hyllyssä, mutta hyvin varustellusta sähköliikkeestä löytyi. Langattomassa säätimessä on kaksi erillistä nappia, joista toinen hinaa köyttä sisään ja toinen ulos. Lisäksi säätimestä löytyy myös vyöklipsi, mutta itse viritin tuohonkin säätimeen lenkin kaulanauhalle, koska kantapään kautta olen oppinut, että vyöltä menee helposti mereen tavara jos toinenkin klipsistä huolimatta. Nyt ei ole ongelmaa.

img_8621

Warrior Ninjan langaton kaukosäädin on kenties turvallisempi säilyttää kaulanauhassa roikkumassa kuin vyössä klipsin kanssa.

Warrior-vinssissä on kumitulpalla suojattu plugi, johon saa helposti napsautettua joko langallisen säätimen suoraan tai langattoman ohjaimen ohjausyksikön kiinni. Luonnollisesti vedenpitävä. Kytkeminen ja irroittaminen on helppoa ja sujuu vaivattomasti, myös hanskat kädessä.

img_8641

Kauko-ohjaimen kiinnitys. Nopea, helppo ja vesitiivis.

Warrior Ninja-sähkövinssin ulkonäkö on todella tyylikäs, jos sille painoarvoa antaa. Itse ainakin pidän siitä ja koen, että on ns. pakettiin sopiva, eli kun traileri ja venekin ovat hieman erikoisemmat ja huomiota herättävät, niin laitetaan lisävarusteet samaa luokkaa.

Teohydrauli ja Oivahuolto

Tässä muutama sana Espoossa toimivasta Teohydrauli Oy:stä, sekä traileri- ja peräkärryhuollosta, joka toimii Teohydraulin yhteydessä. Näin kertoo Tomi Ruohonen Teohydrauli Oy:stä:

Teohydrauli on vuonna 1977 perustettu suomalainen perheyritys, joka toimii nyt toisessa sukupolvessa. Nimi juontaa juurensa yrityksen alkuvuosiin, jolloin pääpaino toiminnasta oli laivateollisuuteen myytävissä hydrauliliittimissä, ja perävaunu- ja traileritarvikkeet näyttelivät pienempää osaa. Nyt tilanne on päinvastainen ja toiminta pyörii pelkästään perävaunu- ja traileriosissa. Monia tuotteita myydään tosin paljon muuallekin mm. konepajateollisuuteen, raskaan kaluston tarpeisiin (led-valot), ammattiautoihin, metsäkoneisiin, kaikkiin mahdollisiin perässävedettäviin laitteisiin (mm. henkilönostimet), busseihin jne.jne. Käyttökohteita tuotteille on paljon. Mikä erottaa Teohydraulin muista alan toimijoista, on se että heillä on Suomen laajin valikoima näitä tuotteita, mikä korostuu varsinkin varaosapuolella. Eli heiltä löytyy osat kaiken merkkisiin perävaunuihin, kun korjaustarve tulee vastaan. Teohydrauli palvelee niin suomalaista perävaunuvalmistusta, jälleenmyyjiä kuin kuluttajiakin (verkkokauppa).

 

Oiva traileri-/ perävaunuhuolto on perustettu v. 2013. Toimipisteitä on tällä hetkellä 3 (Espoo, Helsinki ja Jyväskylä) ja tarkoitus olisi vähitellen laajentaa verkostoa kattamaan vähitellen koko Suomi. Oivahuolto huoltaa trailerit 3500kg asti merkistä riippumatta. Useimmiten huollon kohteena on trailerin sähköt, jarrut tai laakerit. Oivahuolto tekee myös katsastushuollot ja ottaa katsastuksen huolekseen, jos asiakas niin haluaa ja trailerin saa noutaa sitten heiltä leimattuna.”

(Lähde: Tomi Ruohonen, Teohydrauli Oy)

Oma traileri lähtee ensi keväänä Oivahuoltoon fiksattavaksi ja katsastettavaksi. Tuosta kokemuksesta lisää talven jälkeen, kun vankkuri on huollettu ja katsastettu.

Suosittelisinko Warrior-sähkövinssiä?

Todellakin. Warrior-vinssit ovat yksi laadukkaammista vinsseistä Warnin ja Superwinchin ohella. Warrior antaa rajoitetun elinikäisen takuun vinsseilleen, joka koskee mekaanisia komponentteja mahdollisten valmistusvirheiden osalta.  Sähkökomponentit (moottori, kontaktori ja kytkimet) ovat takuun piirissä kolmeen ikävuoteen asti. Takuu astuu voimaan, kun vinssin rekisteröi osoitteessa: http://www.warriorwinch.co.uk/warranty.html. Lisäksi mm. Brittiarmeija on valinnut sen vinssikseen ja he mainostavat sitä “Proven in combat zones” -lauseella. Jos se kestää jonkun armeijan käytössä, niin eiköhän se mene pitkään myös kalastusoppaan trailerin keulalla.

Tuotetta testataan markkinointiyhteistyössa Teohydrauli Oy:n kanssa.

img_8644