Esittelyssä Hossa-kalastuspuku

Esittelyssä Hossa-kalastuspuku

JahtiJakt Hossa-kalastuspuku

kokokuva

Kalastaja ja JahtiJakt Hossa-kalastuspuku

Saimme blogin kanssa loistavan tilaisuuden testata Erätukun JahtiJakt Hossa-kalastuspuvun, jonka sanotaan olevan juuri kalastajille suunnitellun. No sehän sopii siis juuri meille, ja asut tulivatkin sopivasti testiin, kun olimme lähdössä kevätreissuun Kemiön saaristoon. Mielenkiinnolla olin lukenut puvusta Erätukun sivuilta, koska jo pidemmän aikaa olimme etsineet hyvää ja toimivaa asua juuri kalastusta ajatellen, ja tottakai myös veneilyä. Vaatimuksina veden- ja tuulenpitävä, miellyttävä ja toimiva päällä ja mielellään vielä tyylikäs. Ja seuraavin ajatuksin Hossaa testasimme.

Ensikosketus ja fiiliksiä

Odotukset olivat luonnollisesti korkealla, koska veden- ja tuulenpitävää asua olimme hakeneet. Ensimmäisenä testiviikonloppuna ei ollut juuri tuulta, eikä lainkaan sadetta, joten nuo ominaisuudet jäivät myöhempään testiajankohtaan. Toki uskoimme, että AIR-TEX -kalvo tekisi sen, mitä luvattiin. Toki veneen ajoviimassa tuli tuulenpitävyyttä testattua, eikä siihen ominaisuuteen ollut nokankoputtamista lainkaan.

Ensi kertaa asua päälle pukiessa tutkittiin samalla taskut, vetoketjut, tarrakiinnitykset, hihansuiden neopreenit jnejne. Ominaisuuksia oli varsin mukavasti, ja muutamia osasi arvostaa jo ennen kuin asu päällä luonnon armoille edes lähti. Itse olin positiivisesti yllättynyt takin hihan suissa olevista neopreeneista, jotka mukavasti estivät kylmän meriveden valumisen hihoihin sisälle. Hieman tiukemmat olisivat saaneet olla, mutta toimivat noinkin ihan mallikkaasti. Taskuja puvussa on kaikkiaan kymmenen (10) kpl, ja esim. rintataskut takissa todella suuret, joihin helposti mahtuu tavaraa paljonkin. Toki painavampaa tavaraa jos laittaa, niin helposti alkaa takki roikkumaan päällä ja menettää ryhtinsä ja tyylikkyytensä. Mutta kevyempää tavaraa mahtuu varsin mukavasti.

IMG_4993

Takin hihansuissa olevat neopreenimansetit toimivat mukavasti.

Kainaloista löytyy vetoketjut, jotta saa ilman liikkumaan takin alla hiukan paremmin. Itse olen varsin kova hikoilemaan, niin tuota ominaisuutta osaa kyllä arvostaa. Tuota ilman liikkuvuutta voi toki rajoittaa esim. hihojen suissa olevilla tarrakiinnityksillä, joilla saa hihat varsin napakasti kiinni. Samoin housun lahkeissa on vastaavat tarrakiinnitykset, ja ainakin itse käytin niitä lähes jatkuvasti, jolloin lahkeet sai kunnon ryhtiin ja tukevasti kiinni. Vaatteen hengittävyydestä en osaa juurikaan sanoa, koska vaate kuin vaate, niin meikäläinen hikoilee ja saa lähes jokaisen vaatekappaleen liimaantumaan kiinni ihoon. Tomi kuitenkin kommentoi asiaan, että omistaa yhden jo vuosien takaa hankitun AIRTEX-kalvoasun (vastaavasta kirjoitimme jutun jo blogin alkumetreillä), ja tuohon verrattuna Hossa-kalastuspuvun hengittävyys on aivan toista luokkaa. Toki kylmemmällä kelillä Hossa vaatii lämmintä vaatetta alleen, kun taas nuo aikaisemmin hankitut asut selvästi paksumpia ja pärjää pidempään vähemmällä alusvaatetuksella syksyllä kelien viilenemisen myötä.

IMG_4995

Takin kainaloissa olevat vetoketjut helpottivat kummasti ilmanvaihtoa takin alta.

IMG_4999

Housun lahkeet sai napakasti tiukennettua lahkeen suussa olevalla tarrakiinnityksellä.

 

Hossa-kalastuspuvun takissa on vasemmalla puolella myös kaksi povitaskua, jotka suljetaan vetoketjulla. Noiden vetoketjujen kanssa oli aika ajoin mennä hermot. Varsinkin vetoketju, joka sulkee ns. puhelintaskun. Taskun leikkaus on tehty niin tiiviiksi, että vetoketjun vedin jää helposti sekä ylä-, että ala-asennossa leikkauksiin lievästi piiloon/jumiin. Ja vaikka en mikään nakkisormi edes ole, niin silti joutui tekemään välillä todellisen päivätyön, jotta tuon vetoketjun vetimen sai sormiinsa ja taskun kiinni/auki.

IMG_4987

Rintataskun alla olevan ns. puhelintaskun vetoketju aiheutti aika ajoin harmaita hiuksia. Toimiva, mutta vaati sorminäppäryyttä.

Povitaskun kanssa ongelmaksi muodostui enemmälti materiaali. Itse pidin puhelinta tuossa taskussa, ja jos kädet olivat yhtään kosteat puhelinta taskusta kaivaessa, niin koko tasku pullahti ulos ja oli jäämässä vetoketjun väliin tai takertui sormiin.

Housujen taskut ovat Hossa-kalastuspuvussa myös varsin tilavat. Nuo taskut suljetaan kangasläpällä, jossa tarrakiinnityksiä kaksi kappaletta. Nuo läpät on laitettu ns. takaperin taskun päälle, jotta esim. valuva vesi ei taskuun pääse, kun läppä on kiinni. Hieno ominaisuus. Mutta…esim. veneessä istuessa tuo läppä aukeaa ja tasku on avoinna. Nuo tarrat eivät jaksa pitää läppää kiinni istuttaessa, mutta seistessä tuota ongelmaa ei ole ja taskujen sulku toimii moitteetta. Mutta itse kun veneellä lähes jatkuvasti liikun kalastaessa, niin tuollaisia asioita huomaa. Ja toisaalta myös niistä reklamoi. Taskut siis eivät ainakaan minulla pysyneet kiinni Lundin penkillä istuessa. Mutta ongelma ei varmaankaan ole niin iso, etteikö se olisi korjattavissa. Pienen tuotekehittelyn paikka.

IMG_4996

Housun taskujen suojaläppä ja tarrakiinnitys pelittää hienosti seistessä, mutta istuessa tuppaavat tarrat aukeamaan ja tasku on avoin esim. sateelle. Pienen tuotekehityksen paikka.

Veden- ja tuulenpitävyys

Pari viikkoa sitten oli kotikulmilla tapahtuma paikallisissa Ruukkikylissä, jossa myös itse olin paikalla esittelemässä kalastusopastoimintaani, sekä siihen kuuluvaa kalustoa. Ja tottakai, kun kyseessä oli ulkoilmatapahtuma, niin vettä satoi lähes koko päivän ja ajoin varsin rankastikin. Jo aamusta ajattelin, että oiva tilaisuus testata Hossa-kalastuspuvun vedenpitävyys.

Venettä laskiessa alkoi sopivasti sataa ja keli ei häävin lämmin ollut. Vaikka venettä tapahtumapaikalle ajaessa koitin pysyä tuulilasin takana, niin kyllä siinä roiskeita vaan päällensä sai, kylmästä ajoviimasta puhumattakaan. Vaan niin pysyi vesi ja tuuli ulkopuolella. Päivän mittaan asu kyllä ns. kastui, mutta ei päästänyt vettä lävitse lainkaan. Kosteutta toki tuli sisäpuolelle esim. kaula-aukosta, kun uskaliaille venettä sateessa esittelin. Mutta kyllä tuo JahtiJakt AIRTEX-kalvo piti minut kuivana. Luottamus toki oli kova jo aikaisemman eräasun tiimoilta.

IMG_5003

Riittävän iso huppu suojaa hyvin tuulelta ja sateelta.

Plussat ja miinukset

Plus-pisteitä saivat seuraavat ominaisuudet:

-veden- ja tuulenpitävyys (AIRTEX-kalvo)

-hihojen suissa olevat neopreenimansetit

-tyylikäs kokonaisuus

-taskujen määrä ja koko

-vetoketjut takin kainaloissa

-keveys (1.4 kg)

-hengittävyys (parantunut rutkasti vuosien saatossa)

Ja miinuksia Hossa-kalastuspuku sai:

-puhelintaskun vetoketju

-povitaskun materiaali/vetoketju

-housun taskujen sulkuläppä tarrakiinnityksineen

-hengittävyys (toisen pukua testanneen ongelma)

Kokonaisuutena…

…voidaan todeta, että JahtiJakt Hossa-kalastuspuku on varsin kelpo perusasu kalastajalle. Varmasti joku toinen testaaja olisi löytänyt erilaisia näkökulmia, mutta nämä olivat meidän näkemyksemme asusta. Pienin muutoksin Hossa-kalastuspuvusta tulisi vieläkin parempi ja käytännöllisempi. Toki täytyy kyllä todeta, että hintalaatu-suhde on varsin kohdallaan. No entäpä suosittelisinko Hossa-kalastuspukua muille kalastajille. Kyllä vaan. Tyylikäs veden- ja tuulenpitävä asukokonaisuus vieläpä suht huokeaan hintaan.

 

Tuotetta testataan markkinointiyhteistyössä Erätukku Oy:n kanssa.